WWOOF, of World Wide Opportunities on Organic Farms, is een organisatie die vrijwilligers en organische boerderijen samenbrengt. De Bereklauw in Herent is het perfecte voorbeeld van een organische gemeenschap. Mensen van over de hele wereld reizen hier naartoe om ondergedompeld te worden in de duurzame levensstijl. ReisReporter ging op bezoek!

Talrijke nationaliteiten
In De Bereklauw wonen nu ongeveer 10 mensen. Gosse, de eigenaar, startte deze leefgemeenschap in 1972 en zet zich nog steeds met hart en ziel in voor zijn internationale boerderij. In de zomer verblijven er soms tot 20 mensen in De Bereklauw. Hier kom je alle nationaliteiten tegen, van Fransen en Duitsers tot Bolivianen en Columbianen. “Ik moet nergens naartoe gaan om mensen met andere nationaliteiten te leren kennen. De wereld komt naar me toe in mijn gemeenschap”, legt Gosse uit.

Tuinieren zonder pesticide
Het enige wat je moet doen om hier te kunnen verblijven is lid worden van WWOOF. Daarna stuur je een mailtje naar Gosse om te vragen of er plaats is. Makkelijker kan bijna niet. Een bijdrage leveren mag maar wordt absoluut niet verwacht. Het belangrijkste is dat je de klusjes uitvoert die gedaan moeten worden en dat je interesse hebt in duurzaam leven en tuinieren. De Bereklauw staat bekend om zijn tuinieren zonder pesticide en permacultuur. Dat is de samenwerking tussen mens, dier en natuur.

Zwerfhonden en kleine geiten
Bij aankomst op de Bereklauw word ik dadelijk verwelkomd door een groep honden. Tijdens een tocht over het terrein blijkt dat dit niet de enige dieren op de boerderij zijn. Geiten, kippen, katten, kuikens en kleine geiten lopen vrolijk door elkaar. Veel dieren die hier rondlopen zijn zwerfdieren, opgevangen door Gosse en co.

Een uur in de badkamer
Tijdens een gesprek met Gosse wordt me snel duidelijk dat werkelijk iedereen hier welkom is, behalve profiteurs. “Mensen die niks kunnen, liever slapen dan werken en een uur in de badkamer staan, daar erger ik me aan. Iedereen moet zijn steentje bijdragen en meewerken.” De klusjes op de boerderij variëren dagelijks. De tuinen moeten onderhouden worden, dieren moeten eten krijgen en huis en schuren moeten opgeknapt worden.

Natuur respecteren
Mareike is een Duitse vrouw van 27 jaar oud, die na haar medische studies besloot om de wereld rond te reizen. “Ik ben nu 11 maanden onderweg, hoofdzakelijk met WWOOF. Als het echt niet anders kan, verblijf ik in hostels. Ik vind WWOOF een geweldig systeem en ook over de Bereklauw heb ik niks te klagen. Ik heb in dit jaar zoveel geleerd over natuur, tuinieren en alternatieve levensstijlen, zaken die ik anders nooit zou weten. Ik raad iedereen aan om na het studeren een jaar vrij te nemen en eens te ervaren wat de wereld nog meer te bieden heeft.”

Wereld vol verbazingen
Ook ik val in Herent van de ene verbazing in de andere. Hier zie ik dat de Westerse levensstijl niet perse de enige goede is. Wat veel mensen als alternatief gewauwel beschouwen, heeft veel meer waarheid in zich dan dat de meesten beseffen. De wisselwerking tussen natuur en mens heeft hier een bijzondere plaats gekregen.

Niet voor iedereen
Ik besef heel goed dat deze levensstijl niet voor iedereen is weggelegd. Het huis en domein zijn niet kraaknet en qua eten is het soms ook behelpen. Wil je luxe, dan is dit niks voor jou. Maar als je openstaat voor een nieuwe ervaring en wel eens wil zien hoe het anders kan, dan is een tijdje op de Bereklauw verblijven een aanrader.

Overal anders
WWOOF is natuurlijk overal anders. Vaak zijn het boerderijen, maar soms ook gezinnen die iemand in huis nemen. In Australië en Nieuw-Zeeland vind je weer meer ashrams en spirituele centra die wwoofers toelaten. Voor ieder wat wils dus.

Bron: de reisreporter.be


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *