Boundless Art

VIA organiseerde vijf jaar na elkaar een uitwisselingsproject voor jongeren uit kansengroepen op De Bereklauw, onder de noemer Boundless Art. De deelnemers waren kansarme jongeren – in sommige gevallen geplaatst door de jeugdrechter – afkomstig uit Griekenland, Ierland, Frankrijk, Hongarije, Bulgarije, RoemeniĆ« en BelgiĆ«.

Deze artiestenkampen werden geleid door professionelen jeugdwerkers uit de desbetreffende landen. Elke dag vonden er workshops plaats. Zo werden de jongeren artistiek geprikkeld en uitgedaagd om samen over de grenzen heen te werken aan een betere wereld.

In 2007 en 2008 werkten de jongeren telkens aan een theaterstuk als apotheose van twee weken samenleven. Deze theaterstukken zijn op dvd vastgelegd. Fabota, een multicultureel opvangcentrum voor kansarme kinderen, kwam dan speciaal naar de Bereklauw om samen met de Boundless Art-jongeren het stuk op te voeren. Als spelend wisselden ze ook spelletjes van over de hele wereld uit. De Esperanto-boodschap hiervan is duidelijk.

Foto’s:
Theater Boundless Art 2005

Getuigenissen:
Boundless Art III – report by participant Anna Tzvetkova

External Links:
VIA vzw
Service Civil International
International Cultural Youth Exchange